Jutro w końcu odbiorę moto z salonu i stanę się pełnoprawnym członkiem tego portalu. Bardzo się z żoną cieszymy. Aga nawet skakała pod sufit jak powiedziałem, że już wszystkie formalności załatwione. Wybrała sobie kask Uvexa, dokładnie modelu nie pamiętam. Jutro napiszę (jak tylko ochłonę) co namierzyła. W każdym razie jest czarny, matowy. Jak znajdę troszkę czasu to opiszę "moje przejścia" związane z zakupem XJRki, ale to już bankowo w innym topicu.
[ Dodano: 2009-04-23, 07:46 ]Plany, planami. Uvexa nie było rozmiaru tak więc żona śmiga w HJC IS16. Czarny mat (tak jak chciała) plus blenda. Zapłaciłem za niego 750zł. Mi się podoba. Chyba jest bardziej funkcjonalny niż XR1000.
[ Dodano: 2009-04-26, 19:10 ]Dobra nawinołem w tym kasku (XR1000) pierwszego tysiaka więc już parę słów mogę napisac. Jestem średnio z niego zadowolony. Wkurza mnie troszkę, że faktycznie ten kask podwiewa od dołu przy większych prędkościach. Parę razy wwiało mi nawet jakąś muszkę (dobrze że nie coś większego

) do środka. Spore było me zdziwienie gdy zobaczyłem spacerującego owada od wew strony szybki. W sumie to jest jego największa wada. Żona w HJC ma wmontowaną taką siateczkę na wysokości brody więc jej owady nie wpadają. Na plus przemawia za nim to jak siedzi na dynce. Na moją głowę jest spasowany jak ulał. Szybka wyposażona w pinlocka nie paruje w ogóle. Fajne jest również to, że praktycznie każdą częśc można do niego zamówic oddzielnie. Nawet plastikową owiewkę zamontowaną z tyłu da się bez problemów zakupic. Wnętrze jest z wysokiej jakości materiałów. Wentylacja ogólnie też spoko. O tym czy jest głośny czy cichy się nie wypowiadam. Jak grzeje ponad 160 to faktycznie nieźle buczy w środku (ale tak naprawdę to w każdym kasku przy takiej prędkości buczy). Jechałem w nim 200 i przy takiej prędkości (pod warunkiem że jest dobrze ściągnięty na pasku pod brodą) spisuje się bez zarzutów. Podsumowując uważam, że ten kask to bardziej się nadaje na CBR albo R1 niż na nakedy. HJC (IS16) w którym śmiga żonka jest chyba bardziej przydatny na XJR, szczególnie gdy ktoś jeździ turystycznie.
[ Dodano: 2009-05-10, 06:28 ]Jak już wcześniej pisałem wkurzało mnie to podwiewanie i postanowiłem coś z tym zrobić. Mianowicie dokupiłem (za 70 złociszy

) "podbródek" do tegoż modelu. Teraz kask ten spełnia wszystkie moje wymagania. Podwiewanie się skończyło i jeździ się naprawdę super.