Problem z przednim hamulcem
Koniu wielkie dzieki za opis. w 1200 jest starszy system hamulcowy, wiec jest po jednym sworzniu na zacisk i po dwie zawleczki na sworzen tloczkki musialem potraktowac wodnym, wiec zapadla szybka decyzja o wyjeciu wszystkich tloczkow (lapki juz zaczynaja bolec )
bardzo chcialbym sie zastosowac do ostatniego punktu, ale dzieki zabawie z zaciskami zauwazylem, ze juz lozyska sa do wymiany, a przy okazji nie wiem czy nie wymienic juz innych rzeczy
bardzo chcialbym sie zastosowac do ostatniego punktu, ale dzieki zabawie z zaciskami zauwazylem, ze juz lozyska sa do wymiany, a przy okazji nie wiem czy nie wymienic juz innych rzeczy
-
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
- Województwo: W-mazowieckie
Panowie,
Mam problem z przednim hamulcem.
Nie wiem czy klocki nie obcierają za bardzo o tarcze.
Jak unoszę przednie koło i nim zakręcę (używając znacznej siły) to koło robi dwa pełne obroty i się zatrzymuję.
Przy przestawianiu motocykla słyszę, że klocki obcierają o tarcze (wiem, że trochę powinny).
Po przejechaniu odcinka 12 km (bez szaleństw ) tarcze są ekstremalnie gorące (wiem, że trochę powinny)
Według was wszystko jest ok ? czy coś powinienem zadziałać w temacie ?
Moto ma przejechane 600 km od wymiany przewodów/płynu hamulcowego/ czyszczenia zacisków/ smarowania tłoczków etc. Przed wymianą sytuacja wyglądała tak samo.
Pozdrawiam
Mam problem z przednim hamulcem.
Nie wiem czy klocki nie obcierają za bardzo o tarcze.
Jak unoszę przednie koło i nim zakręcę (używając znacznej siły) to koło robi dwa pełne obroty i się zatrzymuję.
Przy przestawianiu motocykla słyszę, że klocki obcierają o tarcze (wiem, że trochę powinny).
Po przejechaniu odcinka 12 km (bez szaleństw ) tarcze są ekstremalnie gorące (wiem, że trochę powinny)
Według was wszystko jest ok ? czy coś powinienem zadziałać w temacie ?
Moto ma przejechane 600 km od wymiany przewodów/płynu hamulcowego/ czyszczenia zacisków/ smarowania tłoczków etc. Przed wymianą sytuacja wyglądała tak samo.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 sierpnia 2013, 21:53 przez Bomber, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Bomber pisze:....
.....
Się ciesz, ze koło u Cibie robi 2 pełne obroty, u Mnie po jednym staje . Na moje latać, nie przejmować się. Aaa a jak jedziesz na prostej, się rozpędzisz to motór hamuluje/zwalnia za szybko, czy jedzie siłą pędu?
-
- Model i rocznik moto.: Fazer 600 dobre i to !
- Województwo: E-łódzkie
na poprzedniej stronie koniu bardzo ładnie opisał co należy zrobić w takim przypadku.
Nie wiem, co mechanik robił bo nie byłem przy tym ,ale na Twoim miejscu spróbowałbym koniowego sposobu-koszty żadne ,tylko trochę zabawy,potem szukać dopiero dalej.
Zdzichu klocków szkoda
Nie wiem, co mechanik robił bo nie byłem przy tym ,ale na Twoim miejscu spróbowałbym koniowego sposobu-koszty żadne ,tylko trochę zabawy,potem szukać dopiero dalej.
Zdzichu klocków szkoda
człowiek jest tyle wart ile może pomóc drugiemu
-
Zdzisław pisze:Bomber pisze:....
.....
Się ciesz, ze koło u Cibie robi 2 pełne obroty, u Mnie po jednym staje . Na moje latać, nie przejmować się. Aaa a jak jedziesz na prostej, się rozpędzisz to motór hamuluje/zwalnia za szybko, czy jedzie siłą pędu?
jedzie siłą pędu, podczas jazdy raczej nie zaobserwowałem niepokojących rzeczy.
Może to mieć wpływ na spalanie chyba... (7,5-8l/100)
Jutro podjadę do drugiego warsztatu, a w między czasie jakby ktoś mógł jeszcze dla mnie zakręcić kołem albo wypowiedzieć się w tym temacie to byłbym wdzięczny
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Kontaktowanie:
generalnie klocki podczas przetaczania moto będziesz słyszał, tarcza zawsze będzie gorąca. Jeśli nie czujesz dużych oporów podczas zwalniania to odpuść. Normalne. Rozpędź moto na jedynce, wrzuć na luz i obserwuj strzałkę prędkościomierza, czy za szybko nie opada. Po wszystkim odstaw moto, otwórz piwo i zapomnij o problemie.
hubertm
-
- Model i rocznik moto.: Fazer 600 dobre i to !
- Województwo: E-łódzkie
Bomber aż nie wytrzymałem i poleciałem do XJR-y zakręcić kołem- zrobiło moze 1,5- 2 obrotów,klocki też słychać.
Nie wiem,co u Ciebie znaczy "znaczna siła" i "ekstremalnie gorące" ale może faktycznie daj sobie spokój i polataj trochę
Nie wiem,co u Ciebie znaczy "znaczna siła" i "ekstremalnie gorące" ale może faktycznie daj sobie spokój i polataj trochę
Ostatnio zmieniony środa, 7 sierpnia 2013, 08:58 przez suzigsx1, łącznie zmieniany 1 raz.
człowiek jest tyle wart ile może pomóc drugiemu
-
suzigsx1 pisze: Bomber aż nie wytrzymałem i poleciałem do XJR-y zakręcić kołem- zrobiło moze 1,5- 2 obrotów,klocki też słychać.
Hahaha DZIĘKI
"Znacza siła" tzn, ze porzadnie zlapalem za flege i zakrecilem kołem :p
Ghostdog nie pale wiec nie mam jak sprawdzic :p
Dzięki Panowie,
Jestem zabardzo przewrazliwiony
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Bomber, będziesz żył. Aż do śmierci. Sprzęt działa prawidłowo.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487