jak pewnie niektórzy z Was pamiętają, tuż przed zlotem majowym moja Yamaha została uderzona przez cofający autokar, w wyniku czego uszkodzony został jej przód. Niestety ale jej naprawa w ASO Yamahy Liberty Motors w Łodzi napotyka problemy, po długo ciągnącej się walce z PZU (zakończonej sukcesem) o uznanie uszkodzonej opony, w tym tygodniu zdarzyło się coś, w co ciężko mi uwierzyć.
PZU finalnie zaakceptowało kosztorys sporządzony przez serwis, ale pracownik serwisu zamawiając oryginalne części napotkał po raz pierwszy w swojej długiej praktyce problem braku ich dostępności u producenta. Oryginalnych części już nie ma i nie będzie

Dlatego aby móc zrealizować zlecenie, Liberty potrzebuje nabyć części używane. Pracownik serwisu poprosił mnie bym zasięgnął porady na Forum.
Czy możecie mi podać namiary na rzetelnych sprzedawców części używanych, które będą w przyzwoitym stanie, oraz także aby był to sprzedawca, który sprzeda serwisowi części z zachowaniem wymogów formalno-księgowych (faktura)? Chodzi o to, że Liberty musi te części później rozliczyć z ubezpieczalnią sprawcy zdarzenia - PZU.
Niestety pracownik serwisu nie jest w stanie jeździć po Polsce i tych części oglądać przed nabyciem, także tu chodzi o to by sprzedawca był rzetelny i uczciwy.
Generalnie potrzebne jest kompletne przednie zawieszenie. Wklejam do postu screen z systemu jaki otrzymałem od pracownika serwisu gdzie jest wyszczególnione dokładnie jakich elementów potrzebnych do mojej XJR Yamaha nie ma już w swoich magazynach.
Podaję też nr modelu: rocznik modelowy motocykla 2005 kod modelu 5WMB.
Jeszcze jedna kwestia, to mnie trochę zdziwiło, ale gość zarzekał się, że tych części również w zamienniku nie można dostać... Prawdę mówiąc ciężko mi w to uwierzyć, ale może taka jest polityka dealera, że tylko Yamahowskie mogą być użyte do napraw - choćby używane, i nie mógł mi tego powiedzieć wprost?
Proszę, nie piszcie mi porad w stylu "weź gotówkę, sam sobie kup części i napraw u znajomego w garażu i będziesz 3 koła do przodu" - takie załatwienie sprawy mnie nie interesuje. Ja naprawdę chcę mieć tylko sprawny motocykl by móc nim przyjechać na zlot wrześniowy...

Z góry dziękuję za pomoc, chciałbym w piątek móc przekazać ewentualne namiary do Liberty.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
IronMan