Montażownica do opon
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Montażownica do opon
Miał ktoś styczność z takim czymś?
Może ktoś używa lub polecić coś lepszego?
Wkurwia mnie jeżdżenie raz do roku do gumochujca i tracenie kasy na coś, co w sumie można samemu opanować, a i jak się złapie chujowkręta czy cuś innego, przez co spierdala powietrze, można by było sobie samemu naprawić .
https://www.motea.com/pl/zmieniacz-opon ... -a088093-0
Może ktoś używa lub polecić coś lepszego?
Wkurwia mnie jeżdżenie raz do roku do gumochujca i tracenie kasy na coś, co w sumie można samemu opanować, a i jak się złapie chujowkręta czy cuś innego, przez co spierdala powietrze, można by było sobie samemu naprawić .
https://www.motea.com/pl/zmieniacz-opon ... -a088093-0
- Maciejka
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
- Województwo: P-wielkopolskie
Re: Montażownica do opon
Zdzichu nie odkrywaj koła na nowo. Daj zarobić specjalistom.
Nawet na filmiku promującym gość się pierdoli z tym kołem jak matka z łobuzem. Szkoda że nie pokazali jak się na tym wyważa. Na oko? Jak dobrać ciężarki?
Kupisz a potem będziesz szukał gdzie regenerować felgę. O upierdliwości zdejmowania kół w warunkach domowych nawet nie wspominam, ale pewnie to masz opanowane.
Nawet na filmiku promującym gość się pierdoli z tym kołem jak matka z łobuzem. Szkoda że nie pokazali jak się na tym wyważa. Na oko? Jak dobrać ciężarki?
Kupisz a potem będziesz szukał gdzie regenerować felgę. O upierdliwości zdejmowania kół w warunkach domowych nawet nie wspominam, ale pewnie to masz opanowane.
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Maciejka pisze:Zdzichu nie odkrywaj koła na nowo. Daj zarobić specjalistom.
Na filmiku nawet zakłada ta sama oponę z powrotem .
Jak się wyważa, 20 czy 30 lat temu były wyważarki do opon motocykielowych ogólnodostępne? Ja pamiętam, że albo wcale nie wyważali, bo nie mieli na czym albo właśnie ręcznie i tak jak dzisiaj trzeba było zapierdalać do miasta obok, bo w tym moim pipkowie z 10k ludu mieszkającego nic ni ma, nawet dobrej wiertarki czy szlifierki nie idzie kupić.
W ogóle to stary gumiarz kiedyś powiedział, że jak się nie daje wyważyć koła na wyważarce automatycznej, co się zdarza, to i tak muszą właśnie na takie coś zakładać i ręcznie robić. Kto na praktykach w szkole wyważał koła szlifierskie/ściernice większe jak te, co widujemy w warsztatach samochodowych, ten wie jak to zrobić, mi się zdarzyło brać lekcje z tym związane, to nie jest takie trudne a i wyważyć można samemu dokładniej, choć trwa to zdecydowanie dłużej .
Felgę to nawet popsuć może wulkanizator, na tym ustrojstwie widać, że brecha/łyżka do opon tak jak i normalnie się ściąga oponę jest używana.
Ale tak, wiem jak się robi w domowych/garażowych warunkach i sam sobie jestę spejalistą . Ściągnięcie koła trwa chwilę.
A w ogóle to opony się zrobiły w chuj drogie. Nawet leżaki.
I mało tego, od 2015 przestali mi wyważać koło z tyłu, tzn ciężarki co mam naklejone są nieściągane, bo kupuje chyba dobre nowe opony i nie pokazuje nic na wyważarce.
Przód owszem zdarzyło się z 2x na 5 czy 6 że majstrowali coś przy odważnikach.
A i w ogóle to w ogóle bym mógł napisać coś o specjalistach z jednego warsztatu, co mi silnik diagnozowali kilka lat temu .
Idę spać dalej.
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
Mój podziw do Ciebie rośnie.
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Generalnie, to sprzęt wygląda jakby miał wszystko co trzeba. Ale istotne są szczegóły, jak odpowiednie kąty i kształt części zdejmującej oponę.
I inne takie.
Oceniam więc po szczególe, że gość nie smaruje pastą najbardziej istotnych powierzchni czyli styku stopki opony z felgą - zrobił to źle.
Poza tym, to montażownica nie wyważarka więc wyważyć i tak ZAWSZE trzeba. Co więcej - dobry sprzęt do wyważania potrafi również wykryć odkształcenia osiowe.
Inny wątek Pana Zdzisława - oklejona felga - jeśli wyważyli Ci samą felgę, to spoko. I nie słyszałem o tak dobrych oponach, które byłyby idealne. Nawet najlepsi po coś te kropki malują
I inne takie.
Oceniam więc po szczególe, że gość nie smaruje pastą najbardziej istotnych powierzchni czyli styku stopki opony z felgą - zrobił to źle.
Poza tym, to montażownica nie wyważarka więc wyważyć i tak ZAWSZE trzeba. Co więcej - dobry sprzęt do wyważania potrafi również wykryć odkształcenia osiowe.
Inny wątek Pana Zdzisława - oklejona felga - jeśli wyważyli Ci samą felgę, to spoko. I nie słyszałem o tak dobrych oponach, które byłyby idealne. Nawet najlepsi po coś te kropki malują
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
A mi się zdarzyło że tylna 5g a przednia 0
W pilot powerach do cebry
Ale było też tak że mi gumiarz na przód 160g przykleił ( już się nie spotykamy)
W pilot powerach do cebry
Ale było też tak że mi gumiarz na przód 160g przykleił ( już się nie spotykamy)
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Czyli co, może po nowym roku kupie toto. Bo nawet łyżek nie mam. A tymczasem aby jeszcze moc pojeździć, bo ma być pogoda, to jutro demontuje koło i śrubokrętami spróbuję stara zdjąć
-
- Model i rocznik moto.: RP02
Przyjedź po puszkę z tawotem
Łyżki dostaniesz za pół ceny tej maszyny
Dętkę dorzucę gratis
Dętkę dorzucę gratis
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
GhostDog pisze:Przyjedź po puszkę z tawotem
Dętkę dorzucę gratis
Dyntkę? No dobra, jak zmienię i wyjdzie to może przyjadę
- piontek
- Kontaktowanie:
GhostDog pisze:Przyjedź po puszkę z tawotem
Dętkę dorzucę gratis
A na uj "tawot"?
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
-
- Model i rocznik moto.: RP02
Z tawotem to osobna historia
Mam trzy puszki tawotu z lat 70 jeszcze
Jedną obiecałem Panu Zdzichowi
Mam trzy puszki tawotu z lat 70 jeszcze
Jedną obiecałem Panu Zdzichowi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- piontek
- Kontaktowanie:
Ale mam nadzieję, że opon tym nie tykasz!