Akumulator.
Re: Akumulator.
Panowie co myślicie o akumulatorze firmy BANNER? Używał ktoś? Samochodowe są jednymi z lepszych na rynku.
I cena bardzo dobra za YTX14BS 180złotówek. W tym 2lata gwarancji.
I cena bardzo dobra za YTX14BS 180złotówek. W tym 2lata gwarancji.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Nadeszła wiekopomna chwila. Teraz Ja napiszę: jebać yuase.
Że się wkur.... łem, to kupiłem jakiegoś szajsowatego Landporta.
Że się wkur.... łem, to kupiłem jakiegoś szajsowatego Landporta.
- Wulu
- Model i rocznik moto.: Xjr 1300 2001 rp06
- Województwo: K-małopolskie
Nadejszła Zdzisław, nadejszła.

- dawfil
- Model i rocznik moto.: xjr1300 2009
- Województwo: G-pomorskie
Panowie proszę pomóżcie jestem w potrzebie . Akumulator mi jednak padł . Właściciel twierdził że niedawno był wymieniany wyjmuje sprawdzam kwiecień 2016 roku. Czyli 3 lata . Model
ytz14s czyli yuasa. Jak to możliwe że tylko 3 lata ?? Jeździł nim 10 tys mil co roku czyli niemało . Muszę kupić Aku bo do pracy nie mam jak jeździć . Mam taki sam kupić ?? Najlepsze są podobno klasyczne najwięcej prądu przy rozruchu dają a te samoobsługowe czym się różnią ?? Nie dają one mniej prądu tzn są mniej wydajne ??? Gdzieś kiedyś czytałem wady i zalety rodzajów akumulatorów. Jaki jest wybór czyli co oprócz mega drogiego yuasa można jeszcze kupić ?? :'(:'(
Zaznaczam że mój jest na wtrysku , gaźniki mniej czerpią prądu przy starcie niż te wtryski ...
ytz14s czyli yuasa. Jak to możliwe że tylko 3 lata ?? Jeździł nim 10 tys mil co roku czyli niemało . Muszę kupić Aku bo do pracy nie mam jak jeździć . Mam taki sam kupić ?? Najlepsze są podobno klasyczne najwięcej prądu przy rozruchu dają a te samoobsługowe czym się różnią ?? Nie dają one mniej prądu tzn są mniej wydajne ??? Gdzieś kiedyś czytałem wady i zalety rodzajów akumulatorów. Jaki jest wybór czyli co oprócz mega drogiego yuasa można jeszcze kupić ?? :'(:'(
Zaznaczam że mój jest na wtrysku , gaźniki mniej czerpią prądu przy starcie niż te wtryski ...
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Wystarczy bez sensu odpalać Moto zimą lub zostawić go na zimę w stanie rozładowanym .
Trzy lata dla Aku to i dużo i mało znam yuasy które dożywały 10 lat ale również takie które padały w okresie gwarancyjnym ( nie ma reguły)
Padł Aku - trzeba kupić nowy . Jaki ? Taki na jaki cię stać , byle by się zmieścił ,nie latał luzem w koszu i miał pojemność 14 Ah.
Trzy lata dla Aku to i dużo i mało znam yuasy które dożywały 10 lat ale również takie które padały w okresie gwarancyjnym ( nie ma reguły)
Padł Aku - trzeba kupić nowy . Jaki ? Taki na jaki cię stać , byle by się zmieścił ,nie latał luzem w koszu i miał pojemność 14 Ah.
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Kup normalny klasyczny do zalewania.
W zimę zostaw moto pod motocyklowym prostownikiem i zapomnisz o problemach z baterią.
W zimę zostaw moto pod motocyklowym prostownikiem i zapomnisz o problemach z baterią.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- ołr
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2007
Taki wystarczy https://allegro.pl/oferta/akumulator-jm ... 7977919674
Nie musisz wydawać 500 czy więcej złociszy.
Nie musisz wydawać 500 czy więcej złociszy.
- dawfil
pojemnosc 12 Ah, chyba to najwieksza pojemnosc co do rocznika 2007 wzwyż,
https://www.tayna.co.uk/motorcycle-batt ... ax/ytz14s/
czy słyszał ktoś o tej firmie?? Inne firmy mają mniej niz 11 Ah..
https://www.tayna.co.uk/motorcycle-batt ... ax/ytz14s/
czy słyszał ktoś o tej firmie?? Inne firmy mają mniej niz 11 Ah..
- JAREK
- Administrator
- Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
Ja mam polskiego TUBORGA, jestem zadowolony. Akumulatorów jest od groma i jak pisał Farba, nie ma już reguły, że ten będzie najlepszy a tamten już nie.
- gajny
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
- Województwo: O-opolskie
Faktycznie reguły nie ma ale ja akurat mam yuase od 8lat i jeszcze ani razu go nie wyciągałem na zimę nie mówiąc już o ładowaniu przez cały okres. W zeszłym roku myślałem że już po nim ale po prawie dobie pod prostownikiem wrócił do życia... W tym roku bezobsługowo, może akurat dobrze trafiłem.
bo jestem ja artystą, na niczym grać nie umiem ale jestem pijanistą
- dawfil
Moze i dobrze trafiles, chcialbym zeby tak ten trzymal. Wszystko zalezy w jakim czasie go uzywasz zdaje mi sie. Zimą w Pl malo kto jezdzi. Ja w Anglii codziennie jezdze, poprzednik tak samo w dodatku w pip km mial natrzaskanych. od 2 miesiecy jezdze 10 km do pracy, wlaczam podgrzewane manetki na maxa. Moze sam go wykonczylem??? Dobrze sie moto nie rozpali jak jezdze nim. Dzis w nocy u mnie bylo -3 stopnie. Pola były białe. Ma w tym to jakis sens uwierzcie. Honda cbf 600 jezdzilem nią taki sam odcinek . jednego ranka był mroz podobnie. Krecila krecila i nie odpalila. Z nerwow i paniki kupilem drugi akumulator, a potem poszedlem kupic prostownik- oczywiscie nie znalem sie i kupilem samochodowy. Godzine czasu tylko ladowalem, odpalilem go zrobilem 30 km . Pod koniec marca ja sprzedalem i nowy wlasciciel (utrzymujemy ze soba kontakt do dzis) do dzis dnia jezdzi jak szalony po Szczecinie i nie mial na razie ZADNEGO problemu z odpaleniem. Nowy akumulator mu wreczylem przy sprzedazy, powiedzial ze na razie nei wymienia bo nie ma po co. Moze i tak być z Yuasa. I tak zdecyduje sie dzis kupic nowy aku. Ma pytanie , czy jezeli jezdze taki krotki odcinek do pracy i z powrotem , lepiej dla aku nie wlaczac manetek??
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Kontaktowanie:
Manetki jak manetki potrafią swoje zjeść, 10km mało, aby aku sie podładowało po zimowym rozruchu na odpalonych manetach, zjadają pewnie naddatek prądu i coś jeszcze
. Prostownik podłącz co kilka dni, zmierz prąd ładowania. Przeczyść kostki jakimś kontaktem. Akumulatora kup takiego, na jakiego Cię stać. Będzie ok.

- dawfil
Dzięki!!
- dawfil
dawfil pisze:Dzięki!!
No dobra zakupiłem akumulator a teraz szkoda mi go zakładać bo ten stary pali od razu . Naładował się i po 2 czy 3 kreceniach pali od razu . Musiałem go zajechać ostro . Powiedzmy że teraz będę jeździć na starym . Nowy przysłali mi Exide agm zalany i zabezpieczony gotowy do jazdy. I teraz pytanie , jak długo nowe Aku może tak leżeć ?? Czy nic się z nim nie stanie czy najlepiej byłoby go włożyć ?? Zaraz powiecie mi że jak sobie kupiłeś to wkładaj nowy i olać stary , chce tylko wiedzieć czy nowy akumulator podczas leżenia w ciepłym pomieszczeniu nie straci swoich właściwości ?? Bo jeżeli wpłynie to niekorzystnie na niego to wywalę ten stary i zamontuje nowy
- UkaszS2
- Model i rocznik moto.: czerwone SP 2001
- Województwo: D-dolnośląskie
- Kontaktowanie:
Zakładaj nowy, pewny aku. Gwarancja leci, a stary może odmówić posłuszeństwa z dnia na dzień.
nr tel. 516 75432 osiem
- JAREK
- Administrator
- Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
Zadna bateria nie trzyma wiecznie. Nowy, nieuzywany tez z czasem sie rozladuje.
Stary odzyl ale pewnie na krotko.
Chcesz pokombinowac to nie wyjmuj starego ale nowy miej ze soba, bo jak to bywa, stary padnie w najmniej oczekiwanym momencie.
Ja tak mialem: nie chcial krecic wiec pod prostownik, zakrecil pieknie, przejechalem 20 km, tez zakrecil, przejechalem kolejne 20km i zdechl. Dobrze ze bylo z gorki to jeszcze odpalilem i dojechalem do domu.
Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka
Stary odzyl ale pewnie na krotko.
Chcesz pokombinowac to nie wyjmuj starego ale nowy miej ze soba, bo jak to bywa, stary padnie w najmniej oczekiwanym momencie.
Ja tak mialem: nie chcial krecic wiec pod prostownik, zakrecil pieknie, przejechalem 20 km, tez zakrecil, przejechalem kolejne 20km i zdechl. Dobrze ze bylo z gorki to jeszcze odpalilem i dojechalem do domu.
Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka
- dawfil
Jak takie coś miałeś to spróbuję jeszcze wymienić Aku . Nie ma co jak mówicie oszczędzać. Kupione nowe to trzeba zakładać a stare na recykling oddać
- PiotrekBe
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2008 RP19
A tak z ciekawości ile w UK kosztuje akum Exide?
- dawfil
Mieli przysłać mi numaxa ale nie było w magazynie. Exide kosztował 33 funty + przesyłka 7 funtów. Cena podobna co w Pl ?? Jedyne co mnie zastanawia to brak wyrytej daty produkcji . Są niby numery m8esiecy od 1 do 12 i rok ale nic nie jest zaznaczone. Sklep sprawdzony bardzo dużo opinii pozytywnych
- PiotrekBe
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2008 RP19
Cena podobna jak w PL. Exide - dobra firma, też mam taki założony. Będziesz zadowolony.
- dawfil
Już jestem zadowolony. Dziś podłączyłem . Aż niewiarygodnie , 2 prykniecia i od razu zawyła. Szok. Zobaczymy jak dziś po nocce będzie. Temperatura grubo powyżej 0 ale to i tak nic bo już nie mogę się doczekać jak przemówi do mnie 

- jacekxjr78
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
- Województwo: K-małopolskie
Pierwsza przejazdzka zaliczona , stacja paliwo, oponki i ..brak pradu.. pchanie dojazd do celu, postoj okolo dwoch kwadransow, odpalila od strzala o co chodzi aku pada czy co?? Klemy czyste , poskrecane ...
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
- kokersi
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
Witam, mam aku JMT 14B-bs chyba 3 sezon. Przy mrozach w nocy wyjąłem aku z moto, napięcie 12,3 po ładowaniu było 14,03 teraz już tylko max 13,03. Liczę się z tym, że bateria JMT może paść. Czytałem o akumulatorach Banner ale o wymiarach 150x70x145 mm jest tylko żelowy. Moja Yamaha XJR jest z rocznika 2002 (gaźniki) nie mam grzanych manetek, gniazd, które potrzebują dodatkowy prąd. Nie wiem czy aku Bannera o prądzie rozruchu 200A będzie się nadawać i czy w ogóle do mojego rocznika moto nadaje się akumulator żelowy. No i problem właściwego prostownika do aku żelowego. Ja posiadam prostownik z Lidla Ultimate Speed ULG 3.8 A1. Nada się do żelowego?
XJR najlepszą przyjaciółką 60-latków
-
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2003
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak po ładowaniu z 14,03 spadło ci do 13,03 i to trzyma to masz baterię w świetnym stanie. Osobiście dopóki nie byłoby problemów z rozruchem motocykla to nie wymieniałbym na zapas.
Moim zdaniem nie warto też się bawić w jakieś super technologie, exide czy varta starczy w zupełności. Sam mam np. w torówce najtańszy nitro i mimo że motor odpalany kilka razy w roku to dzielnie 12.7 trzyma. Aku z z prądem rozruchu 200A będzie jak najbardziej pasować.
Moim zdaniem nie warto też się bawić w jakieś super technologie, exide czy varta starczy w zupełności. Sam mam np. w torówce najtańszy nitro i mimo że motor odpalany kilka razy w roku to dzielnie 12.7 trzyma. Aku z z prądem rozruchu 200A będzie jak najbardziej pasować.
- gacy666
Tak z ciekawości sprawdziłem kiedy kupiłem swojego exida którego mi tu bardzo odradzano, 2016r, a dalej prąd trzyma przez całą zimę
W innym sprzęcie mam exida z 2013 i też jeszcze jakoś żyje.

- kokersi
Tak bateria działa. Dorwałem instrukcję tego JMT i 12,7V to stan naładowania 100%. Po kilku ładowaniach lidlowską ładowarką mojego aku do przeszło 13V napięcie spadało do 12,9. Dziś włożyłem do moto i odpaliło za pierwszym razem.
-
Po ładowaniu zawsze jest większe napięcie, powoli spada i się potem utrzymuje ten sam poziom. Stałe 12.9 to nie każdy nowy nawet trzyma. Lać paliwo i jeździć 

- kokersi
Tak, po prawie dobie aku w XJR trzyma 12,9V więc z baterią jest OK. Myślałem, że po tych mrozach (garaż nie ogrzewany) aku bardziej dostanie w kość.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Bo w niskich temperaturach spada sprawność akumulatora.wystarczy zostawić go w spokoju a jego sprawność powróci razem z wzrostem temperatury.
Odpalanie motocykla zimą bez potrzeby na krótki okres pracy rozładowuje baterię nie pozwalając na jej ponowne doładowanie przez alternator .
Proste?
Odpalanie motocykla zimą bez potrzeby na krótki okres pracy rozładowuje baterię nie pozwalając na jej ponowne doładowanie przez alternator .
Proste?