Sezon nalewkowy

Dywagacje rozmaite nt. alkoholi wszelakich.
Głównie o tym, co polecamy.
Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » piątek, 30 sierpnia 2013, 10:53

Damy radę :) .

Awatar użytkownika
Zofiya
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 7 września 2010, 14:20
Model i rocznik moto.: XJR 400
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: Zofiya » piątek, 30 sierpnia 2013, 13:15

Jak czarny bez gotujesz, to od razu można rozlewać do butelek. Ja mianowicie zrobiłam to tak, bo najprościej:
1,5 kg dojrzałych owoców (niedojrzałe są trujące)
400 liści wiśniowych
2,5 l wody
to wszystko zagotować, jak wystygnie zlać przez sito płyn i dodać:
2 kg cukru
2 op. kwasku cytrynowego
i spirytus (tu nigdy nie trzymam się przepisów jeżeli chodzi o ilość, bo albo wychodzi taka moc, że biesiadnicy nie pamiętają imprezki, albo jest cienias; w tym roku dałam chyba 2,5 l.)

Dla smaku można część cukru zastąpić miodkiem...

Pigwówkę podam wieczorem, bo składniki pamiętam, ale ilości nie... ;-)
Pozdrawiam :)

----------------------
http://www.youtube.com/watch?v=0QTuJO4lhyk

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » piątek, 30 sierpnia 2013, 13:23

O, liści wiśni nie dałem, trza będzie się na działkę przejechać i pozrywać :) .

Awatar użytkownika
Zofiya
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 7 września 2010, 14:20
Model i rocznik moto.: XJR 400
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: Zofiya » piątek, 30 sierpnia 2013, 22:05

Pigwówka
1kg pigwy
1/2 kg cukru
1/2 l spirytusu
1/4 l rumu
4łyżki soku z owoców dzikiej róży

z owoców usunąć gniazda nasienne i pokroić, zasypać cukrem , dodać sok z róży. odstawić na 10 dni.
Zlać syrop, wymieszać ze spirytem i rumem, odstawić na 2miesiące.
Przefiltrować, zlać do butelek i znowu pozostawić - im dłużej tym lepiej ;)

A potem już tylko :zdrowko:
Pozdrawiam :)



----------------------

http://www.youtube.com/watch?v=0QTuJO4lhyk

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » niedziela, 1 września 2013, 21:26

Wstawiłem dwa słoje 3 litrowe Mirabelek, oby wyszło :) . Pigwa później ;-) .

Awatar użytkownika
piontek
Posty: 3858
Rejestracja: środa, 9 kwietnia 2008, 18:51
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
Województwo: B-podlaskie
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: piontek » poniedziałek, 2 września 2013, 17:36

A na łychę domową ktoś ma przepis? :mrgreen:
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487

nit

Postautor: nit » czwartek, 5 września 2013, 08:00

też bym chciał taki przepis piontek,

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2624
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: farba » czwartek, 5 września 2013, 08:02

Do łychy potrzebna jest beczka i duuużo czasu.

nit

Postautor: nit » czwartek, 5 września 2013, 08:05

beczka to nie problem gorzej z czasem

Bitels

Postautor: Bitels » piątek, 6 września 2013, 10:15

hehe jak nie ma czasu, to po co pędzić - lepiej pędzić do sklepu i coś kupić. Ja w ogóle nie kumam nalewkowania, taki wybór w sklepach, że nie przepijesz, to po co jeszcze twórczość własna uprawiać. Ale może lepiej smakuje, jak się samemu zrobi.

Awatar użytkownika
rkluczyk
Posty: 1317
Rejestracja: czwartek, 31 stycznia 2008, 21:06
Model i rocznik moto.: Motorynka
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontaktowanie:

Postautor: rkluczyk » piątek, 6 września 2013, 11:15

Bitels pisze:Ale może lepiej smakuje, jak się samemu zrobi.


Pewnie, że lepiej smakuje !!! I dodatkowo we własnej nalewce smak jest z prawdziwych owoców. A w sklepowych wszystkie smaki z proszku. Chyba, że flaszka kosztuje ponad 50 złociszy to można podejrzewać, że smak jest naturalny. A te proszki rozpierdalają wątrobę i łeb na drugi dzień.

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » piątek, 6 września 2013, 13:34

Smak nie do porównania, np. Pigwa Soplicowa zobacz jej skład- aromaty i po temacie :-/ .

Awatar użytkownika
Zofiya
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 7 września 2010, 14:20
Model i rocznik moto.: XJR 400
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: Zofiya » piątek, 6 września 2013, 14:14

Bitels pisze: to po co pędzić


Pomogę sobie cytatem:
"Nalewki oraz inne wyroby spirytusowe ze względu na olbrzymie walory zdrowotne, coraz częściej wykorzystywane są w leczeniu rozmaitych infekcji oraz schorzeń."

Odpowiedź:
Po to żeby zdrowym być ;)
Pozdrawiam :)



----------------------

http://www.youtube.com/watch?v=0QTuJO4lhyk

Awatar użytkownika
piontek
Posty: 3858
Rejestracja: środa, 9 kwietnia 2008, 18:51
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
Województwo: B-podlaskie
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: piontek » sobota, 7 września 2013, 08:47

Zofiya, zaimponowałaś mi.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:

http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487

Awatar użytkownika
ostry
Posty: 345
Rejestracja: czwartek, 28 maja 2009, 13:53
Model i rocznik moto.: RP2 '00
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: ok. Wrocławia

Postautor: ostry » sobota, 7 września 2013, 09:37

rkluczyk pisze: A te proszki rozpierdalają wątrobę i łeb na drugi dzień.


dlatego jak mam kupić - to tylko białe - bez żadnych pseudo smaków
W większość polskie czyste sa dobre lub bardzo dobre

Natomiast nalewki czy inne wynalazki kolorowe własnej roboty - jeśli są dobrze zrobione - to niebo w gębie :zdrowko:

Gulliver
Posty: 160
Rejestracja: wtorek, 24 listopada 2009, 20:17
Model i rocznik moto.: XJR 1200 1995
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontaktowanie:

Postautor: Gulliver » sobota, 14 września 2013, 09:07

Aroniówkę z pierwszego przepisu zrobiłem- wyszła pyszna, ale by była jeszcze lepsza schowała się w garażu.

Jeżeli komuś ogródek w jabłka obrodził polecam zrobić cydr. Przepuścić przez sokowirówkę, dodać drożdże i pożywkę, odczekać 2-3 tyg. i w butle. Jak cydru sklepowego nie lubię tak ten własny mnie ujął :mrgreen:

A w winka się ktoś z Was bawi? Trochę aronii i bzu mam i grzech nie spróbować z nich procentu wyczarować :-P
Nie ma boga, jest... Motór

Awatar użytkownika
piontek
Posty: 3858
Rejestracja: środa, 9 kwietnia 2008, 18:51
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
Województwo: B-podlaskie
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: piontek » niedziela, 15 września 2013, 21:06

Jak się to nazywało Zofija? Szyszkówka? Załatwię w ch.. żubrówki, za 100 ml do nacierania.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:

http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » niedziela, 15 września 2013, 21:07

Sosnówka.

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2624
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: farba » niedziela, 15 września 2013, 21:10

Sosenka piontku ...sosenka.
Rwij tę trawę bo nie będzie żubrówki na wiosenny zlot ;)

Awatar użytkownika
piontek
Posty: 3858
Rejestracja: środa, 9 kwietnia 2008, 18:51
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
Województwo: B-podlaskie
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: piontek » niedziela, 15 września 2013, 21:13

Mam zaprzyjaźnionego buszmena - będzie trawa nie jak da turystów!
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:

http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » niedziela, 15 września 2013, 21:13

I tego się trzymajmy.

Bitels

Postautor: Bitels » poniedziałek, 16 września 2013, 07:43

Chciałem tu oficyjalnie się pokajać za wcześniejszego posta. Siedlim któregoś poranka Z Balthem i farbą i przeprowadzili mnie przez meandry świata nalewek., Dobre (!!!) - przy czym Zofiyowa bzówka (?) wymiata absolutnie, jeżeli o mnie chodzi.

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » wtorek, 17 września 2013, 22:13

Zarobiłem czosnek+spryt i cytryna.

Awatar użytkownika
artur
Posty: 4210
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2008, 14:16
Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Postautor: artur » wtorek, 17 września 2013, 23:33

czosnek?
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » wtorek, 17 września 2013, 23:54

Tak, na wampiry, przeziębienia i nadciśnienia. http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... osnek.html

nit

Postautor: nit » środa, 9 października 2013, 10:07

Mam 12 kg winogrona czerwonego i balon,wiedzy żadnej..to nie wystarczy,że wrzucę do balonu doleję wody i drożdży.Mam to jakoś specjalnie przygotować :?:

Awatar użytkownika
mariuszdg
Posty: 3531
Rejestracja: środa, 18 marca 2009, 18:07
Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszdg » środa, 9 października 2013, 11:30

nie wystarczy, z winogron różnie bywa. Podeślę Ci przepis, ale dopiero jutro. Pozdro
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."

nit

Postautor: nit » czwartek, 10 października 2013, 22:13

czekam,wrzuciłem do 50 litrowego balonu około 3/4 grona i jeszcze do gąsiora 5 litrowego też 3/4,bo gdybym to wszystko dał do jednego,wyszło by.Póki co,nie dodawałem drożdży,czekam aż zacznie samo pracować według wskazówek weteranów

wegiel

Postautor: wegiel » piątek, 11 października 2013, 18:07


Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 3491
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » piątek, 25 października 2013, 22:23

Czerwony bez zdegustowany, działa na zawiany organizm. Ułatwia kaszelek i lekko pędzi jelita :) .
Teraz biorę się za mirabelki, wyszło deko kwaskowate ale słodkawe, podobno ten typ tak ma ;-) , ma z 50% jak nie mniej, bez czarny ma z 30-40%.

W śliwkach najgorsze jest przecedzanie zaciuru do odstania, szlam śliwkowy zapycha momentalnie gazę czy sitko....

W przyszłym roku sosenka pójdzie w słoiki.


Wróć do „Alko....”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość