Amortyzatory tył - korozją
- dawfil
- Model i rocznik moto.: xjr1300 2009
- Województwo: G-pomorskie
Amortyzatory tył - korozją
https://photos.app.goo.gl/esACeEv2xQLQfQnE9
https://photos.app.goo.gl/jVaYoBxx1fD9SLQn8
https://photos.app.goo.gl/ABRAhdwUYkRsVSzg7
Jak widać Panowie moje amorki nie wyglądają w najlepszym stanie . Niedawno kupiłem za dość dobra kasę , wewnętrznie wszystko ok ale kosmetyka jak widać... Ma on materiałowe kufry. Czy jest to możliwe że tak mocno wytarly by tłoczek ohlinsa ??? Tak tłumaczył niby sprzedawca . No i co ze sprężynami ?? Czy są one bezpieczne , bo coś mi się zdaje że jeżeli ich nie zabezpieczenia w przyszłości korozją da o sobie znać i jeszcze sprężyna peknie :'(:'(
https://photos.app.goo.gl/jVaYoBxx1fD9SLQn8
https://photos.app.goo.gl/ABRAhdwUYkRsVSzg7
Jak widać Panowie moje amorki nie wyglądają w najlepszym stanie . Niedawno kupiłem za dość dobra kasę , wewnętrznie wszystko ok ale kosmetyka jak widać... Ma on materiałowe kufry. Czy jest to możliwe że tak mocno wytarly by tłoczek ohlinsa ??? Tak tłumaczył niby sprzedawca . No i co ze sprężynami ?? Czy są one bezpieczne , bo coś mi się zdaje że jeżeli ich nie zabezpieczenia w przyszłości korozją da o sobie znać i jeszcze sprężyna peknie :'(:'(
Re: Amortyzatory tył - korozją
No faktycznie, ..ujowo to wygląda trochę. Szpachla i jeździć.
- Pershing
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 Rp10 2004
Moim zdaniem (ale to moje zdanie) typowa regeneracja całości gdzie tanio nie będzie, ponad 2 tys na bank. Nie licząc wymiane sprężyn gdzie jedna kosztuje ponad 500 zl(dostepne na ebay za granica) Gdybym ja takie miał na moim motocyklu. Sprzedał bym je za bezsens a kupił drugie nowe.
Kontakt 782267431
- Jaqbik
- Model i rocznik moto.: QTM
- Województwo: P-wielkopolskie
Amory zamieniasz stronami i problem przetarć jest niewidoczny.
Ja w swojej byłem malowałem sprężyny - ale musisz obczaić dobrego speca bo z wygrzewaniem jest problem a i materiał pracuje...
Ja w swojej byłem malowałem sprężyny - ale musisz obczaić dobrego speca bo z wygrzewaniem jest problem a i materiał pracuje...
"...kiedy czuję pęd powietrza i w kolejny zakręt składam się..."
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Sakwy tekstylne potrafią, przy nieumiejetnym zamocowaniu, narobić szkody. Jednak to było co innego.
Sprężyny nie pekna to rdza pod lakierem. Daj do malowania a amory jak gada Kuba zamień stronami
Sprężyny nie pekna to rdza pod lakierem. Daj do malowania a amory jak gada Kuba zamień stronami
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- dawfil
Ciekawi mnie tylko jedno jak to możliwe . Moto z 2009 roku i jak mogła farba odejść ?? Karcherem poprzednik go czyścił czy jak ?? Dzięki za wszelką pomoc . Musze z tym ochlonac. W gre wchodzą niemałe pieniądze ...
- Tomson
- Model i rocznik moto.: Yamaha xjr 1300 turbo
- Województwo: W-mazowieckie
Poszukaj w internecie takiego gościa z Mińska Mazowieckiego: Motorsport Szczepański Wojciech. Wojtek prowadzi serwis zawieszeń motocyklowych. Mam nawet nr telefonu do niego, bo regenerowałem centrala do mojej cebry - 501 092 340.
- JAREK
- Administrator
- Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
Nie wydaje mi się,żeby sakwy takie wcięcia porobiły ale mogę się mylić.
- Martinez
- Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
JAREK pisze:Nie wydaje mi się,żeby sakwy takie wcięcia porobiły ale mogę się mylić.
może drutem były przywiązane
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Wystarczy że w deszczu pojechał ,piach i woda zrobiły resztę .
Daj sprężyny do piaskowania i lakierowania proszkowego , zaznacz że ma być elastyczny lakier i cienka warstwa , zamień je miejscami jak Kuba radził to w dwóch stówkach się zmieścisz .
Trochę droższa opcja : kup zamienniki od majfrenda .
Daj sprężyny do piaskowania i lakierowania proszkowego , zaznacz że ma być elastyczny lakier i cienka warstwa , zamień je miejscami jak Kuba radził to w dwóch stówkach się zmieścisz .
Trochę droższa opcja : kup zamienniki od majfrenda .
- dawfil
Właśnie podlałem decyzję i kupuje zamienniki yss od użytkownika z tego forum . Mam nadzieję że będą pasować. Orginalne spróbuję zregenerować a potem albo sprzedać albo będą leżakowały . Xjr od niedawna kupiona nie mam zamiaru się z nią rozstawać a teraz zdałem sobie sprawę jak ważny jest wygląd. Od poprzedniego właściciela kupiłem który miał -i nadal mam kufry materiałowe i wszystko przykrywają . Zgadza się to mógł być piach i całe to ustrojstwo w dodatku poprzednik który nie szanował wizualnie Moto : jeździł tylko do pracy ok 60 km dziennie rok w rok oczywiście nie w Pl tylko Anglia . Stąd ta rdza , na szczęście silnik i reszta rzeczy w jak najlepszym porządku . Dzięki wszystkim ,:-)
- docent
- Model i rocznik moto.: cb1300 k1300 xjr1300 gts1000
- Kontaktowanie:
Takie coś znalazłem, wygląda zacnie ale nie mam pojęcia co to warte. Ktoś coś wie na ten temat?
https://allegro.pl/oferta/amortyzatory- ... 7782990144
pewnie chinolek ale może o jakości przyzwoitej bo cena zacna
https://allegro.pl/oferta/amortyzatory- ... 7782990144
pewnie chinolek ale może o jakości przyzwoitej bo cena zacna
- dawfil
Pewnie jakiś chinolek . Na Twoim miejscu chyba szukalbym prędzej dobrej używki . Choć niby to nowe ale ... Kto to wie z jakiego stopu robione ?? Firma chyba no name
- docent
- Model i rocznik moto.: cb1300 k1300 xjr1300 gts1000
- Kontaktowanie:
Nie mam pojęcia jaka jest jakość i trwałość układów mechanicznych z Chin ale jakieś tam gadżety kupione na ali zrobione są bardzo fajnie i z dobrego stopu. Przynajmniej alu. Sam jestem ciekaw jak stal się prezentuje tzn jej wykonanie. Amorki zrobione na bank na wzór ohlinsa bo sami dla niego pewnie robią. Bez loga kosztuje trzy razy mniej albo cztery nawet. Tak mi się zdaje że rizoma robi detale w chinach za grosze a u siebie robią oznaczenia (położony lakier z napisem rizoma). Widziałem lusterka z ali tzw rizomy. Napis rizoma wygląda marnie, samo lustro jest hmmmm średniej jakoś jeśli chodzi o wykonanie ale już korpus aluminiowy zrobiono jest jakościowo bardzo fajnie. Aaaa no i żeby nie było nie bronię tego chinolka. Tylko z racji pracy widzę jak firmy działają niektóre. Zrobimy u chinolka damy swój napis i będzie kosztować dziesięć razy więcej heh
- marszo
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
U Sancheza za pełną regeneracje zapłaciłem 2 000 zł, ale moje były mówiąc delikatnie- zajechane. jeżeli wszystko z nimi jest ok( w co wątpię patrząc jak moje wyglądały 05' i 40 000 mil) oddaj same sprężyny do szkiełkowania i lakierowania proszkowego.
- Tomson
- Model i rocznik moto.: Yamaha xjr 1300 turbo
Sanczez też polecana firma.
- Pershing
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 Rp10 2004
W Chorwacji koszt regeneracji pełny 250 euro. Na oryginalnych czesciach. Potwierdzone przez znajomego w Chorwacji.
Kontakt 782267431