MICHELIN PILOT ROAD 4 Proźba o opinie
MICHELIN PILOT ROAD 4 Proźba o opinie
Jak w temacie, jestem świeżo po zakupie xjr i muszę go ubrać w nowe gumy.
Proszę o opinie na temat opon MICHELIN PILOT ROAD 4.
Interesuje mnie jak zachowują się na mokrym, na suchym i jak z zużyciem gumy.
Proszę o opinie na temat opon MICHELIN PILOT ROAD 4.
Interesuje mnie jak zachowują się na mokrym, na suchym i jak z zużyciem gumy.
Zdzisław pisze:Załóż PR2, wyjdzie taniej.
Zdzichu, nie jeździłeś na PR4 - od razu widać
Ja się przesiadłem z PR2 na PR4, nigdy nie byłem jakoś super fanem PR2, kupiłem je razem z motocyklem i miałem zastrzeżenia przede wszystkim do trzymania na mokrym.
PR4 dają dużo lepszy grip na mokrym i lepszy start spod świateł, chociaż niby nie powinny, szybciej się rozgrzewają.
Zrobiłem na nich ok 7 tys na razie, w tym Alpy w towarzystwie (Mario, Zela, PawełR), które zmuszało mnie do wyciskania z opon i motocykla siódmych potów (moto wypiło prawie 1,5l oleju, chociaż normalnie nie bierze), trasy w ulewnym deszczu (Bieszczady) bez problemów, jak po szynach.
Zużycie poniżej normy raczej, ciagle wyglądają jak świerzynki, a naprawdę ich nie oszczędzałem, moto bywało załadowane łącznie chyba z 250kg - ja z kurą do małych nie należymy, a jeszcze sporo bagażu bywało (tank bag, sakwy boczne. kufer).
W całym tym rynsztunku opona tylna zamknięta od razu po "dotarciu", na mokrej nawierzchni potrafiłem przytrzeć podnóżkiem - ale to już solo. NIc tylko polecic z czystym sumieniem. Wychodzi na to że przez pierwsze dwa sezony na PR2 albo nie umiałem jeździć, albo opony mi to po prostu uniemożliwiały, chociaż jak je zdemowałem jeszcze były możliwe, po prostu czekała mnie trasa ponad 4 tys km, więc założyłem nowe i ptysiek mi polecił właśnie PR4.
Jako następne na pewno założę te same opony.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Fakt faktem nie latałem na PR4, lecz z 2 miałem same przyjemności. Szczególnie na mokrym, a kilka kmów się zrobiło w deszczu.... i nie miałem klopsa w gaciach jak na jakichś starych drewnach...
Pewnie jakbym założył 4 byłbym bardziej zadowolony, lecz w nadchodzącym sezonie raczej to jeszcze nie nastąpi .
Aleee,skoro 4 są już przetestowane, to nie pozostaje nic innego jak przy najbliższej okazji je założyć i latać z na gębie.
Pewnie jakbym założył 4 byłbym bardziej zadowolony, lecz w nadchodzącym sezonie raczej to jeszcze nie nastąpi .
Aleee,skoro 4 są już przetestowane, to nie pozostaje nic innego jak przy najbliższej okazji je założyć i latać z na gębie.
Bitels pisze:Zdzisław pisze:Załóż PR2, wyjdzie taniej.
Zdzichu, nie jeździłeś na PR4 - od razu widać
Ja się przesiadłem z PR2 na PR4, nigdy nie byłem jakoś super fanem PR2, kupiłem je razem z motocyklem i miałem zastrzeżenia przede wszystkim do trzymania na mokrym.
PR4 dają dużo lepszy grip na mokrym i lepszy start spod świateł, chociaż niby nie powinny, szybciej się rozgrzewają.
Zrobiłem na nich ok 7 tys na razie, w tym Alpy w towarzystwie (Mario, Zela, PawełR), które zmuszało mnie do wyciskania z opon i motocykla siódmych potów (moto wypiło prawie 1,5l oleju, chociaż normalnie nie bierze), trasy w ulewnym deszczu (Bieszczady) bez problemów, jak po szynach.
Zużycie poniżej normy raczej, ciagle wyglądają jak świerzynki, a naprawdę ich nie oszczędzałem, moto bywało załadowane łącznie chyba z 250kg - ja z kurą do małych nie należymy, a jeszcze sporo bagażu bywało (tank bag, sakwy boczne. kufer).
W całym tym rynsztunku opona tylna zamknięta od razu po "dotarciu", na mokrej nawierzchni potrafiłem przytrzeć podnóżkiem - ale to już solo. NIc tylko polecic z czystym sumieniem. Wychodzi na to że przez pierwsze dwa sezony na PR2 albo nie umiałem jeździć, albo opony mi to po prostu uniemożliwiały, chociaż jak je zdemowałem jeszcze były możliwe, po prostu czekała mnie trasa ponad 4 tys km, więc założyłem nowe i ptysiek mi polecił właśnie PR4.
Jako następne na pewno założę te same opony.
Dziękuje za rzeczową odpowiedz
- Wulu
- Model i rocznik moto.: Xjr 1300 2001 rp06
- Województwo: K-małopolskie
Re: MICHELIN PILOT ROAD 4 Proźba o opinie
Pr4 GT tył, drugi sezon. Mocno wyząbkowana. Ciśnienia raczej pilnuję, choć raz miałem na przejażdżce a mało. Czy to może być przyczyną ząbkowania? Przejechałem może 100km więc chyba trochę mało jak taki efekt. Jakieś sugestie?
- Wulu
Fragment z wąskim nacięciem jest bardziej wytarty. Krawędź przy szerokim nacięciu jest dużo wyżej. Nie wiem jak zdjęcie zrobić, żeby lepiej było widać.
- Wulu
Jeszcze jedno[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210605/a0733e84ddaedd5568a82ca910ed8e15.jpg[/img]
- Zwierzu
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: L-lubelskie
Wulu pisze:Pr4 GT tył, drugi sezon. Mocno wyząbkowana. Ciśnienia raczej pilnuję, choć raz miałem na przejażdżce a mało. Czy to może być przyczyną ząbkowania? Przejechałem może 100km więc chyba trochę mało jak taki efekt. Jakieś sugestie?
Łożysko wahacza sprawdź.
- Łysy
- Model i rocznik moto.: XJR1200 97'
Amortyzatory
- Wulu
Re: RE: Re: MICHELIN PILOT ROAD 4 Proźba o opinie
Tył? Nie strasz..Łysy pisze:Amortyzatory
- Łysy
- Model i rocznik moto.: XJR1200 97'
Zasada jest taka że jeśli amortyzator nie tłumi to ząbkuje się opona
tyle teoria
W praktyce musiałbyś nie mieć tłumienia a myślę że to byś zauważył w prowadzeniu motocykla.
tyle teoria
W praktyce musiałbyś nie mieć tłumienia a myślę że to byś zauważył w prowadzeniu motocykla.
- Wulu
Amorki wydają się zdrowe. Wolę myśleć że nie przypilnowalem ciśnienia. Teraz sprawdzam za każdym razem. Dzięki
- Zwierzu
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
U mnie problemem było łożysko wahacza. Po wymianie łożysk i opony po dwóch sezonach ząbkowania brak. Podobno wystarczy niewielki luz na łożyskach.
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Ja jeszcze dodam, że w "czasach jak jeszcze robiłem komplet opon na sezon", potrafiłem tak zajechać oponę, gdy jeździłem mocno załadowanym motorem.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- ołr
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2007
- Województwo: G-pomorskie
Wulu pisze:Pr4 GT tył, drugi sezon. Mocno wyząbkowana. Ciśnienia raczej pilnuję, choć raz miałem na przejażdżce a mało. Czy to może być przyczyną ząbkowania? Przejechałem może 100km więc chyba trochę mało jak taki efekt. Jakieś sugestie?
U mnie to samo. Ale też jeździłem z dużym obciążeniem.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Ja osobiście wolę metzelery .
Właśnie zaczynam kolejny komplet z8 interact ( poprzedni wytrzymał 25 tyś)
A i nie latam z dużym obciążeniem.
Właśnie zaczynam kolejny komplet z8 interact ( poprzedni wytrzymał 25 tyś)
A i nie latam z dużym obciążeniem.
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Ile?
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
Pół litra na głowę to max.
Byłem młodzy, mogłem więcej... cóż.
Byłem młodzy, mogłem więcej... cóż.